Založ si blog

Ako básnici prichádzajú o ilúzie (či ako sa volá tá realityshow)

Zrazu sa mu akoby zastavil čas. Nebolo včera a už vôbec nie zajtra. Na pár dní bolo konečne len dnes. Akoby sa mu vtedy otvoril pred očami nový svet nekonečných možností. Už dlhšiu dobu mal  v hlave toľko prazvláštnych myšlienok, že by to stačilo asi aj na rozpútanie novej éry osvietenstva, no akosi žiadnu z nich nevedel pretaviť do súvislého textu. Mysľou sa k ním vracal a ony odbiehali, miešali sa, až napokon celkom zmizli.

Bolo to zvláštne obdobie. Nové, nepoznané a zároveň zúfalé už len predstavou, že bude trvať ďalších xy rokov. Niektorí ľudia to volajú realitou, iní životom. Ale on veľmi dobre vedel, že ak na túto hru pristúpi, bude to práve život a realita, o ktorú navždy príde. Vždy bol ale tvrdohlavý ako mulica. Možno to bolo jeho šťastie a možno aj nešťastie, no snažil sa vzdorovať. Aj tak musel začať hrať. Tak to skrátka v tejto spoločnosti chodí. To, čo nedomyslel je, že keď raz človek začne hrať, znamená to, že pristúpil na pravidlá hry. Hry, ktorú nikdy nemôže vyhrať.

Dnes to bolo iné. Boli sviatky a aspoň v jeho okolí sa čas na chvíľu spomalil. Opäť sa mu začala vracať energia, sila, entuziazmus a ideály, ktoré prehral ešte v prvom kole. Chytil druhý dych a zacítil úzkosť štyroch stien medzi ktorými trávil poledné mesiace. Všetky tie ideály boli tak vzdialené, tak cudzie. V prvej chvíli ich dokonca už ani nespoznával. Neveril, že vedel kedysi tak krásne snívať.

Išiel by sa najradšej vyplakať, no nemal komu. Nik to nechápal. Každý mu povedal, aby nič iné nečakal, že to je život. To sú všedné dni a tak ako plynú aj plynúť budú. Akoby všetci zabudli na slobodu, na voľnosť. Akoby im ani nechýbala. Nechápal to. Stále to nechápe. Možno je to ďalší dar, o ktorý v tej hre človek príde. Ktovie. No zatiaľ ju má. Cíti, ako mu uteká pomedzi prsty, ale stále si pamätá ten pocit, keď ju mal celú. Len a len pre seba. Keď to naposledy spomenul rodičom, vysmiali ho a povedali mu, aby konečne dospel.

Naozaj má dospieť? Naozaj je to to, prečo prišiel na túto zem? Veď aj sám Ježiš povedal, že deťom patrí kráľovstvo nebeské! Prečo potom chcú všetci aby dospel? Má len tak zahodiť úprimnosť, spontánnosť a naivnú radosť? Vymeniť ju za vážnosť a nejaké jemu neprirodzené správanie, len aby ulahodil niekoho úchylným predstavám o fungovaní spoločnosti? Veď je to choré – nasledovať väčšinu a plávať s prúdom. Čo je to za život?

Vtedy si uvedomil tú najhroznejšiu vec. Žije v dobe, kedy nikto nemá čas. Nikto nemá čas, aby sa zastavil a zamyslel. Zamyslel nad svojím životom, prácou, či osohom, ktorý prináša spoločnosti. V skutočnosti všetci vykonávajú len akési nacvičené úkony, bez ktorých by svet fungoval úplne rovnako a možno ešte lepšie. A pritom si všetci myslia, akí sú dôležití. „Blázni!“ zvolal so smiechom a zaklapol notebook. Dnes zas nič nenapísal a opäť raz v sebe udusil všetko to zúfalstvo a bezradnosť.

Zvykám si

31.01.2018

Na Teba Na seba Na čas Rieku v nás Absenciu fráz Ticho más Tvoj hlas. Si tu, si tam Rozkvitám… Dnes to vítam Nepočítam Z pier Ti čítam Lásku dýcham Vzdychám. Radosť Farebnosť Občas hosť Nemravnosť A dosť! Zvykám si Na Teba, Na seba, Na nás.

Z druhej strany

01.08.2017

Chcel som kričať ale jazyk mi stŕpol ako všetko, čo som kedy nosil na srdci a na duši Chcel som plakať ale oči dávno vyschli a odišiel z nich cit, pokoj aj nádej že raz ten príval dažďa príde Svet je zrazu opäť prázdny a každým dňom je z neho menej a menej. Len ja sa zväčšujem aby som vypĺňal tú prázdnotu svojou zbytočnou existenciou.

Ďakujem sa dá povedať rôznymi spôsobmi

08.07.2016

Dnes som dočítal zbierku básní ktorú si mi dala ešte v roku 2012 aj s kratučkým venovaním v ktorom si ma nazvala Básnikom Medzičasom som na to venovanie zabudol tak ako na mladícky sen že sa takým básnikom raz naozaj stanem Pripomenula mi to až záložka na ktorej bola rukou načarbaná nedokončená báseň v ktorej Ťa ľutujem za Tvoju slabosť pre pseudobásnikov Asi [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Takmer 100 dronov a rakiet. Masívny ruský útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 10:02

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 175
Celková čítanosť: 295692x
Priemerná čítanosť článkov: 1690x

Autor blogu

Kategórie